nieuws

herstel kantorenmarkt zet wereldwijd door

Geen categorie

Het voorzichtig herstel van de wereldwijde kantorenmarkt zet door.

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek Office Space Across the World van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W H&B). Amsterdam – met de Zuidas, de beoogde internationale toplocatie voor kantoren – heeft echter op de wereldranglijst van kantoorlocaties vorig jaar een stapje terug nmoeten doen. Op de lijst van duurste zakendistricten neemt de Zuidas nu de achttiende plaats in. Een jaar eerder was deze locatie goed voor een zestiende plek.Londen West End is wederom de duurste kantoorlocatie van de wereld. De kosten voor het huren van een vierkante meter kantoorruimte bedraagt hier bijna 1640 euro per jaar. Hongkong neemt de plaats over van Tokio en staat nu op nummer twee op de ranglijst van duurste kantoorlocaties. Hier wordt 1200 euro per jaar betaald. Op nummer drie staat Tokio, waar in het centrum een vierkante meter kantoorruimte 1170 euro per jaar kost. De Zuidas in Amsterdam is goed voor gemiddeld 447 euro per vierkante meter per jaar.Het onderzoek Office Space Across the World vergelijkt de huurprijzen van kantoren op 215 toplocaties in 54 landen. In 2005 steeg de huurprijs op 51 procent van deze locaties, op 32 procent bleef deze stabiel en op 17 procent daalde de huurprijs. De huurprijs is in Office Space Across the World uitgedrukt als huur inclusief belasting en servicekosten. De gemiddelde verhoging bedroeg 4,3 procent, tegen 1,2 procent in 2004.

Reageer op dit artikel