nieuws

havenbedrijf dubai doet concessie in havenconflict

Geen categorie

Het havenbedrijf DP World uit Dubai is bereid om de zes Amerikaanse havens die het in bezit heeft gekregen, onder te brengen in een Amerikaanse onderneming.

Het staatsbedrijf voorkomt daarmee dat het conflict met het Amerikaanse Congres, dat tegen de overname is, op de spits wordt gedreven.De Amerikaanse senator John Warner maakte het akkoord gisteravond bekend. DP World bevestigde zijn verklaring even later. Tussenkomst van de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe Dubai behoort, zou voor de oplossing hebben gezorgd. DP World betaalt 6,85 miljard dollar voor P&O en mag dan de havens van New York, New Jersey, Philadephia, Baltimore, Miami en New Orleans -inclusief het vastgoed – gaan runnen.DP World kreeg de havens in handen door de overname van het Britse havenbedrijf P&O. Zowel Democraten als Republikeinen in het Congres vreesden dat de veiligheid van de havens in het geding is als die worden bestuurd vanuit het Midden-Oosten. Havenarbeiders van de havens, waaronder die van New York, Philadelphia en Baltimore, voerden ook al actie.DP (Dubai Ports) World rondde gisteren de overname van P&O af. Toen het enkele uren stilbleef, dachten buitenstaanders dat het bedrijf bereid was om de strijd aan te gaan met het Amerikaanse Congres. Het wist zich daarbij gesteund door president Bush, die geen problemen had met een Arabisch bestuur van de havens. Bush ziet in Dubai een bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme.Onduidelijk is nog wat er precies met de Amerikaanse havens gaat gebeuren. Bronnen in het Witte Huis meldden dat de overeenkomst neerkomt op een ‘volledige verkoop’ van het pas verworven Amerikaanse bezit van DP World. Eerder stemde een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tegen de omstreden overname van zes havens door het havenbedrijf DP World uit Dubai.

Reageer op dit artikel