nieuws

hanzevast neemt nederlandse tak mpc over

Geen categorie

Hanzevast Holding in Groningen en het Duitse MPC Münchmeyer Petersen Capital (MPC Capital AG) hebben overeenstemming bereikt over de overname door Hanzevast van het meerderheidsbelang van MPC Capital in MPC Münchmeyer Petersen Capital NV (de Nederlandse tak van MPC Capital).

Hierdoor wordt Hanzevast voor 92,5 procent eigenaar van de managementorganisatie MPC Capital Nederland. Het personeel van beide bedrijven is gisteren ingelicht. De overname komt niet als een verrassing. Al wekenlang wordt er in de Nederlandse vastgoedkringen gespeculeerd over het verdwijnen van MPC Capital van de Nederlandse markt.Met de overname wordt de bedrijfsnaam van MPC Capital veranderd in Hanzevast Capital. Deze overname is inclusief dochterondernemingen en deelnemingen, waaronder een belang van 49,8 procent in de scheepvaartonderneming MPC Münchmeyer Petersen Steamship BV (waarbij de rest van de aandelen in handen blijft van MPC Capital). Tevens neemt Hanzevast het belang over van 57,5 procent van MPC Capital in de Noord-Nederlandse Trustmaatschappij BV (NNT), waardoor ook dat belang 92,5 procent bedraagt. De transactie biedt MPC Capital en Hanzevast de mogelijkheid in de toekomst zelfstandiger op de Nederlandse markt te opereren. Een bedrag voor de overname van de MPC-belangen is niet naar buiten gebracht. In 1998 is MPC Capital Nederland opgericht, met het doel hoogwaardige beleggingsproducten, voornamelijk vastgoed- en scheepfondsen, op de Nederlandse markt aan te bieden. Tot nu toe heeft MPC Capital achttien vastgoedmaatschappen met Nederlandse vastgoed en 22 scheepvaartfondsen met een geïnvesteerd volume van bijna 1 miljard euro geplaatst. Sinds oktober 2005 heeft het bedrijf tevens een vestiging in Brussel. Voor de goede orde: het betreft hier alleen de assetmanagementorganisatie van de voor de Nederlandse markt opgezette maatschappen. Het vastgoed en de schepen in de maatschappen blijven de facto eigendom van de Nederlandse participanten. Hanzevast deed hiervan overigens al het (vastgoed)beheer. De aangekondigde verkoop via CB Richard Ellis van de Nederlandse vastgoedmaatschappijen voor Duitse participanten (ter waarde van ruim 1 miljard euro) hebben met deze deal niets te maken. Die maatschappen blijven vallen onder MPC Münchmeyer Petersen Capital.Hanzevast/MPC Nederland staat op dit moment onder druk van belangenorganisaties. Financieel toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt de komende maanden of de initiatieven van de aanbieders van vastgoedmaatschappen en CV’s voldoende zijn om tot adequate zelfregulering te komen. Met name de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) ageert sterk tegen de aanbieders van vastgoedmaatschappen, onder meer tegen die van MPC Capital en die van aanbieder Bakkenist & Emmens uit Zeist. Aangenomen mag worden dat deze commotie MPC in Duitsland ertoe heeft gebracht zijn Nederlands belang af te stoten.Hanzevast is een sterk groeiende internationaal georiënteerde vastgoedorganisatie. Zij verzorgt beleggingen voor meer dan 800 gerenommeerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Het bedrijf is tevens actief op het gebied van aan- en verkoop van beleggingsobjecten (voornamelijk kantoorgebouwen). Hanzevast beheert een portefeuille van 270 kantoorgebouwen met een oppervlakte van 400 tot 40.000 m2 en een belegd vermogen van meer dan 2 miljard euro. Hanzevast heeft nu filialen in Groningen, Amersfoort, Wenen (Oostenrijk) en Bad Zwischenahn (Duitsland). Met de overname van MPC Capital groeit Hanzevast naar een onderneming met meer dan 210 werknemers en een balanswaarde van ongeveer 140 miljoen euro. Het op de SDAX beursgenoteerde MPC Capital AG, het grootste emissiehuis in Duitsland en marktleider op het gebied van gesloten beleggingsfondsen, ontwikkelt en verkoopt sinds 1994 beleggingsproducten en heeft rond 250 medewerkers. Tot de producten behoren scheepvaartfondsen, vastgoedfondsen, levensverzekeringsfondsen, private equity fondsen, vermogensstructuurfondsen, investmentfondsen en gestructureerde producten. Tot eind maart 2006 werden in totaal 231 fondsen opgericht. Het totaal emissievolume bedraagt ongeveer 4,9 miljard euro, het totaal geïnvesteerde volume bedraagt meer dan 12,7 miljard euro.

Reageer op dit artikel