nieuws

halverton voor 50 procent in australische handen

Geen categorie

De private aandeelhouders in de vastgoedonderneming Halverton hebben 50 procent van hun belang verkocht aan BGP, een joint venture van de wereldwijd opererende investment bank Babcock & Brown (genoteerd aan de ASX) en de GPT Group (een grote Australische genoteerde Property Trust).

De Australische ondernemingen krijgen ook twee bestuursfuncties in de directie van Halverton. Dat is op de Expo Real in München, die vandaag is begonnen, bekendgeworden. Een bedrag is niet genoemd, maar het 50 procent belang zou rond de 30 miljoen euro waard zijn.Volgens Taco de Groot, een van de oprichters en aandeelhouders van Halverton, krijgt Halverton met het 50-procentsbelang ook de toegang tot meer kapitaal, nodig om de vastgoedportefeuille de komende drie tot vier jaar te laten groeien tot 5 miljard euro in Europa. De portefeuille van Halverton (HBI) is op dit moment ongeveer 855 miljoen euro groot, met vastgoedbeleggingen in zogenoemde multi-let bedrijfsgebouwen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Denemarken. BGP zal op korte termijn al kapitaalinvesteringen doen, die het mogelijk maken de portefeuille tot 1,5 miljard euro te laten toenemen.Afgelopen week maakte Halverton bekend een nieuw Duits fonds te lanceren voor private en institutionele beleggers. Dit fonds zal vastgoed ter waarde van 130 miljoen euro verwerven met een geprognosticeerd rendement van 7 procent per jaar. Hiervoor zijn inmiddels vijf objecten aangeschaft, waarbij Jones Lang LaSalle Corporate Finance Ltd als investment manager optreedt. De objecten liggen in Mörfelden-Walldor, Ludwigsburg, Bremen, Ratingen en Leonberg. Het gaat in alle gevallen om bedrijfsgebouwen, die verschillende huurders hebben.Taco de Groot: ‘We gaan op korte termijn ook een kantoren- en retailfonds lanceren, maar met dezelfde uitgangspunten als HBI, dus hands on management met het doel een hoger rendement te bereiken dan normaal het geval is. We openen hiervoor ook kantoren in Stockholm, München, Wenen, Helsinki, Lyon en Athene. De landen die we voor deze fondsen op het oog hebben, zijn Duitsland, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Zwitserland en Griekenland. Voor deze fondsen hebben we inmiddels in Duitsland drie objecten gekocht met een waarde van 30 miljoen euro.Halverton gaat ook zijn vastgoedmanagement voor derden uitbreiden. Hiervoor is een contract getekend met de Nederlandse Cortona Holdings (met een portefeuille ter waarde van 100 miljoen euro) voor het management van twintig kantoorgebouwen en bedrijfsruimten in Nederland.

Reageer op dit artikel