nieuws

haarlem bevoegd in afpersingszaak onroerend goed

Geen categorie

De rechtbank in Haarlem is bevoegd om de strafzaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten te behandelen.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald, meldde het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank in Haarlem verlengde deze week nog het voorarrest van Holleeder en zeven andere Nederlandse en Joegoslavische verdachten. Zij en andere inmiddels weer vrijgelaten personen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde. Een van de slachtoffers was vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in mei 2004 in Amsterdam-Zuid werd doodgeschoten. Ook wordt vermoed dat de vorig jaar vermoorde vastgoedmakelaar Cees Houtman en de vastgoedhandelaren J.W. en R.F. onder de afpersing gebukt gingen. F. ontkent dat overigens. De advocaten van Holleeder en de zijnen hebben ertegen geprotesteerd dat het OM de zaak bij de rechtbank in Haarlem heeft aangebracht. Volgens de raadslieden hebben de feiten, waarvan het OM Holleeder c.s. verdenkt, zich vooral in het Amsterdamse afgespeeld. Holleeders advocaat, A. Moszkowicz, was donderdag niet voor commentaar bereikbaar. J.H. Kuijpers, raadsman van Holleeders vermeende financieel adviseur Marcel K., zegt dat hij en zijn vakbroeders zich zullen moeten neerleggen bij de beslissing van het hof. ‘Dit is de hoogste instantie die zich over deze kwestie kan uitlaten. Er is geen mogelijkheid de zaak in cassatie voor te leggen aan de Hoge Raad’, aldus Kuijpers. De volgende procedurele stap in de zaak tegen Holleeder en zijn medeverdachten is er een rond drie zogeheten bedreigde getuigen. Zij willen alleen een verklaring afleggen, als hun anonimiteit is gewaarborgd. Het OM wil deze getuigen kunnen inzetten en heeft daartoe een vordering gedaan bij de rechter-commissaris, aldus Kuijpers. De raadsman verzet zich tegen het gebruik van de bedreigde getuigen, omdat hij en zijn cliënt de juistheid van de verdenking betwisten. Marcel K. wordt verdacht van betrokkenheid bij de afpersing van Endstra.

Reageer op dit artikel