nieuws

grote steden tegen verbod op kraken

Geen categorie

De vier grote steden zijn tegen een verbod op kraken.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht schrijven dat in een brief aan minister Dekker van Volkshuisvesting. De minister is op dit moment bezig het antikraakbeleid aan te scherpen nadat een meerderheid van de Tweede Kamer begin dit jaar hiertoe een motie had aangenomen. De Haagse wethouder Marnix Norder heeft de brief namens de G4-gemeenten verstuurd. Norder stelt dat er veel panden leeg staan in de grote steden. Niet alleen woningen, maar ook kantoor- en bedrijfspanden. ‘Als de plannen van de minister doorgaan, dan raken de gemeenten een stok achter de deur kwijt in de strijd tegen leegstand.’ Bijna een jaar geleden klommen de G4 ook al in de pen toen minister Dekker aankondigde samen met minister Piet Hein Donner van Justitie te werken aan scherpere regels tegen het kraken. Kraakpanden en leegstaande gebouwen veroorzaken verloedering van wijken, was haar redenering. Bovendien lossen kraakpraktijken het tekort op de woningmarkt niet op.Vlak na het kerstreces kwam de Kamer op initiatief van de LPF met de antikraakmotie. Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen trokken vervolgens het CDA en Dekker’s eigen VVD fel van leer tegen het kraken. Maar het wetsontwerp hield de minister, die hommeles kreeg met de Kamer over haar moderne huurbeleid, nog op zak.Volgens haar woordvoerder zal het wetsvoorstel half juni worden gepresenteerd. Het is volgens hem de bedoeling krakers blijvend strafrechtelijk te vervolgen, ‘maar daar moet wel iets tegenover staan van de kant van de eigenaren van de panden, in de vorm van een deugdelijke invulling van de bestemming van de gebouwen.’Op welke termijn het kraken in de ban gaat, is afhankelijk van de snelheid waarmee het voorstel in de Tweede en Eerste Kamer wordt behandeld. Het streven is dat traject nog dit jaar af te ronden. In de eerste twaalf maanden dat een woning of kantoorpand leegstaat, is het momenteel verboden en strafbaar het pand te kraken. Daarna mag het volgens de wet nog steeds niet, maar wordt het juridisch gezien moeilijker de krakers te laten vertrekken.

Reageer op dit artikel