nieuws

grote paniek over fondsen kanam

Geen categorie

De paniek over open-end vastgoedfondsen van de Duitse aanbieder KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft lijkt compleet.

Twee dagen na de bevriezing van zijn Amerikaanse fonds zag KanAm zich gisteren gedwongen deze noodgreep wederom toe te passen op het veel grotere KanAm grundinvest Fonds. Beleggers hadden binnen een etmaal 700 miljoen euro aan het fonds onttrokken. Daarmee dreigde dit 3,2 miljard euro omvattende vastgoedfonds ver onder de wettelijk vereiste 5 procent liquiditeitsnorm te duiken. Net als zijn Amerikaanse zusterfonds wordt KanAm grundinvest Fonds voor een periode van drie maanden bevroren. Drie maanden is tevens de maximum termijn die geldt voor een dergelijke maatregel. Het fonds heeft 34 vastgoedobjecten. Vooral in Nederland, Brussel, Parijs en Londen is zwaar geïnvesteerd. De Nederlandse vastgoedportefeuille van KanAm omvat zo’n 500 miljoen euro. Twee Nederlandse objecten – het kantoorgebouw Nieuwe Vaart 5-9 in Amsterdam en de Margriettoren in Amsterdam-Zuidoost – zijn ondergebracht in KanAm Grund Specialfonds voor institutionele beleggers. Dat fonds wordt op de normale wijze voortgezet. KanAm grundinvest Fonds is op 15 november 2001 opgericht en was het eerste niet door een bank opgezet en gecontroleerd open-end vastgoedfonds in Duitsland. De afgelopen jaren ontpopte dit fonds zich tot een van de actiefste kopers van Nederlands vastgoed. Tot de portefeuille behoren onder andere: de helft van het kantoorgebouw Delftse Poort in Rotterdam (aankoopsom totaal 150 miljoen euro); de Haagse Poort in Den Haag (aankoopprijs ongeveer 170 miljoen euro); een kantorencomplexontwikkeling van 28.500 m2 op de Kop van Zuid in Rotterdam (55 miljoen euro); Blaak 555 in Rotterdam (28.400 m2); Fascinatio Boulevard 350 in Rotterdam (19.765 m2); het kantoorgebouw van PricewaterhouseCoopers in het Rotterdamse Brainpark III (80 miljoen euro); kantoorgebouw Holendrecht Centre in Amsterdam (35 miljoen euro). Matthias Euler, verantwoordelijk voor de acquisitie van KanAm in Nederland, benadrukt dat de bevriezing niet betekent dat KanAm zal overgaan tot de verkoop van panden. ‘Deze paniek onder onze beleggers heeft geen enkele rationele grond. De portefeuille is goed. We gaan niet verkopen. We verwachten dat een periode van drie maanden genoeg is om de gemoederen tot bedaren te brengen.’ Volgens hem zal KanAm onder de vlag van KanAm Grund Specialfonds ook de komende maanden gewoon doorgaan met aankopen. De paniek rond de Duitse open-end vastgoedfondsen ontstond vorige maand toen het open-end vastgoedfonds Grundbesitz-Invest van Deutsche Bank plotseling werd bevroren. Volgens berichten in de Duitse media overweegt DB Real Estate, het vastgoedbedrijf van Deutsche Bank, voor een miljard euro vastgoed van dat fonds te verkopen. Afgelopen dinsdag werd het Amerikaanse fonds van KanAm bevroren. Aanleiding was een negatieve rating van een Duitse vastgoedanalist omdat een Amerikaanse partner van KanAm, de The Mills Corporation, geknoeid zou hebben met zijn boekhouding. Vastgoedanalist Max Berkelder van zakenbank Kempen & Co verwacht dat meer Duitse open-end fondsen de komende tijd zullen overgaan tot bevriezing van hun fondsen. Hij verwacht dat deze fondsen de komende drie jaar zullen worden gedwongen voor 24 miljard euro vastgoed te verkopen. Dat komt neer op 10 procent van hun portefeuille per jaar. Momenteel hebben zij 88,4 miljard euro aan vastgoedbezittingen. Gezien de enorme vraag naar vastgoedbeleggingen in Duitsland en in Europa denkt hij niet dat dit zal leiden tot een crisis op de directe vastgoedmarkt. ‘Integendeel, veel beleggers zien dit als een buitenkans om weer aan geschikte panden te komen.’

Reageer op dit artikel