nieuws

Grote bouwondernemingen verliezen 1,2 miljard omzet

Geen categorie

Uit een vergelijking die Cobouw heeft gemaakt van de jaarcijfers van 2003 en 2002 van de top-18 van bouwondernemingen blijkt dat de bouwbedrijven vorig jaar ruim 1,2 miljard euro aan omzet hebben ingeleverd.

De totale omzet van de ondernemingen kwam vorig jaar uit op 24,6 miljard euro, 4,5 procent minder dan de 25,8 miljard euro van 2002. Hoewel elf van de achttien ondernemingen een winstdaling noteerden, steeg het gezamenlijke nettoresultaat met 9 procent naar 499,7 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan Ballast Nedam, ontwikkelaar AM en ingenieursbureau Fugro, die zeer forse winststijgingen boekten. Ballast Nedam zag de winst met ruim 56 procent toenemen, nadat 2002 door een krachtige sanering was afgesloten met een recordverlies van 143 miljoen euro. Worden de cijfers van Ballast Nedam niet meegeteld, dan daalt de totale winst van de grote bouwondernemingen met maar liefst 27,2 procent. De winstontwikkeling wordt sterk negatief beïnvloed door de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitdeelde wegens bouwfraude. Bam, Heijmans, Dura Vermeer, Volker Wessels en Arcadis legden samen een boetebedrag van 73,7 miljoen euro ten laste van hun winsten. Zonder deze verrekening zou het nettoresultaat van de achttien concerns met 25 procent zijn toegenomen.Dat de bouwnijverheid echt in zwaar weer verkeert, blijkt vooral uit het gemiddeld aantal personeelsleden in dienst van de grote concerns. Dat daalde met 3000 naar 107.000. Het aantal arbeidsplaatsen dat vorig jaar werd geschrapt door de grootste bouwers, ontwikkelaars, ingenieursbureaus en baggeraars ligt veel hoger, zeker boven de 6000. Dit jaar zal het personeelsbestand als gevolg van lopende saneringen overigens nog verder afnemen.

Reageer op dit artikel