nieuws

grondbeleid remt woningbouw en stadsvernieuwing

Geen categorie

De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers NVB verwacht dat de invoering van de Grondexploitatiewet (GEW) bouwproductie en stadsvernieuwing zal remmen.

In een open brief aan de Tweede Kamer zegt de NVB, dat de nieuwe wet tot meer woningschaarste, hogere woningprijzen en langer wachten op een huurwoning zal leiden. ‘Grondeigenaren worden door de wet gedwongen grond af te staan voor sociale woningbouw en particulier opdrachtgeverschap. Dat gaat ten koste van de vrije sector, die de drager is van veel projectontwikkeling. Door lagere grondprijzen komen tal van bouwprojecten dan niet meer van de grond’, aldus de NVB. De fricties op de woningmarkt worden steeds vaker beantwoord met nog meer beleid. ‘Daar moet de politiek mee stoppen, want marktpartijen zullen zich dan gedwongen zien zich terug te trekken.’De kritiek richt zich vooral op minister Dekker van VROM. Volgens de NVB lijkt de minister ‘totaal niet te weten hoe beslissingen in de dagelijkse ontwikkelpraktijk tot stand komen.’ De NVB wijst op de markt voor bedrijfsgebouwen: ‘Hier heeft de overheid nauwelijks enige bemoeienis. De prijsstijging van dit soort vastgoed bedraagt slechts een tiende van die van woningen.’

Reageer op dit artikel