nieuws

groeiende vraag naar kantoorruimte

Geen categorie

In vrijwel alle steden, Eindhoven uitgezonderd, is in de eerste helft van 2006 de vraag naar kantoorruimte sterk toegenomen.

De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn positief waar het gaat om de vraag naar kantoorruimte. Dat blijkt uit de Dutch City Reports van Jones Lang LaSalle Hierin worden de trends beschreven op de kantorenmarkten van de vijf grote steden.Het aanbod is in veel steden gelijk gebleven of zelfs toegenomen. Dit komt volgens de rapporteurs omdat veel vraag naar kantoorruimte berust op vervangingsvraag, waardoor een opname in veel gevallen ook het achterlaten van kantoorruimte inhoudt. Bovendien is een deel van het aanbod dusdanig verouderd dat de kans op verhuur klein is, zelfs in een markt waarin de vraag naar ruimte groot is. De vraag is of die kantoorruimte nog wel tot het aanbod moet worden gerekend. Toch is er alweer ruimte voor huurprijsstijging in het topsegment. De Amsterdamse Zuidas, waar veel nieuwbouw van hoge kwaliteit wordt gerealiseerd, liet een stijging van de tophuur zien tot een niveau van 325 euro per vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak, maar incentives zijn nog altijd onlosmakelijk verbonden met huurcontracten die voor kantoorruimten worden gesloten.In de eerste helft van 2006 kwam de opname van kantoorruimte in de meeste steden, met uitzondering van Eindhoven, hoger uit dan vorig jaar. De zakelijke dienstverlening was de meest actieve sector in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De publieke dienstverlening en het onderwijs, zorg en sociale sector spanden de kroon in Utrecht en Eindhoven. De oververtegenwoordiging van de publieke sector in Utrecht werd veroorzaakt door een zeer grootschalige transactie van de gemeente Utrecht, die tekende voor het nieuwe stadhuis (64.000 m2 vvo) waarvan de bouw in 2008 begint. Andere grootschalige transacties vonden onder andere plaats in Amsterdam, waar bijvoorbeeld De Brauw Blackstone Westbroek 22.000 m2 vvo huurde op de Zuidas. In Rotterdam werd 30.000 m2 vvo verhuurd aan LogicaCMG, ABB en Royal Haskoning in het project Lotus in Alexanderpolder/Oosterhof. In Den Haag huurde Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn 11.000 m2 in Nieuw Centrum.

Reageer op dit artikel