nieuws

groeiende invloed woningcorporaties

Geen categorie

Woningcorporaties worden in de toekomst groter en invloedrijker.

Dat concludeert bureau Klantkwadraat dat onderzoek deed naar belangen en prioriteiten van woningcorporaties. Volgens Klantkwadrant komt uit dit onderzoek de leidende rol en de behoefte aan expansie van de corporaties sterk naar voren. De corporaties moeten groter worden om kwaliteit en professionaliteit van hun dienstverlening te kunnen blijven ontwikkelen. Bovendien staan zij voor de uitdaging een antwoord te geven op de toenemende complexe vragen uit de maatschappij. Directeur Johan Zandvoort van Klantkwadraat: ‘De woningcorporaties spelen een leidende rol in integrale gebiedsverantwoordelijkheid. Zaken als het integreren van welzijn- en zorgtaken bij het woningaanbod, doelgroepgericht bouwen en het herontwikkelen van grote delen van het woningbezit, inclusief de overdracht in een vorm van eigendom aan de huurders, zijn belangrijke ontwikkelingen. Woningcorporaties zorgen steeds vaker voor voorzieningen in de wijk, waaronder gezondheidscentra, scholen, wijkcentra en zelfs winkelcentra en politiebureaus. Bovendien financieren zij extra veiligheidsmaatregelen om de waarde van hun bezit te waarborgen. De invloed en de maatschappelijke rol van de woningcorporaties nemen daardoor snel toe. Zij bundelen deskundigheid en financiële slagkracht en worden spelers waar niemand omheen kan.’ Door fusies en overname van kleinere corporaties zullen de grote corporaties groter worden met een landelijke dekking, zo verwacht Klantkwadrant. De enorme concentratie die eerder werd gezien in de energiesector, de kabelbedrijven, de zorg en bij de scholen staat ook bij de corporaties voor de deur. Klantkwadraat voerde het onderzoek uit bij elf grote woningcorporaties in Nederland. Samen vertegenwoordigen zij ruim 500.000 woningen en commerciële ruimte en huisvesten ongeveer 1,0 miljoen bewoners en gebruikers. De eindrapportage van het onderzoek van Klantkwadraat wordt op 3 april 2006 gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Hilton Royal Parc Soestduinen.

Reageer op dit artikel