nieuws

Glaspaleis Heerlen vitaalste monument

Geen categorie

Het Glaspaleis te Heerlen heeft de eerste editie van de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten gewonnen.

De prijs, een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro, zal vervolgens ieder jaar worden uitgereikt voor een monument dat na een restauratie een nieuwe bestemming heeft gekregen en toegankelijk is geworden voor het publiek.Bouwfonds meent dat monumenten die actief worden gebruikt belangrijk zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. ‘Een vitaal monument doet het erfgoed leven en draagt bij aan begrip en waardering voor onze historie’, aldus Bart Bleker, lid van de raad van bestuur van Bouwfonds. In totaal hebben 96 monumenten meegedongen naar de Bouwfonds Award. Een professionele jury onder leiding van Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, heeft uiteindelijk gekozen voor het uit 1935 stammende Glaspaleis te Heerlen. Het Glaspaleis was van oorsprong een warenhuis. In de afgelopen jaren is het winkelwarenhuis getransformeerd tot een multifunctionele en culturele bestemming. Het biedt nu onderdak aan de stadsgalerij, stadsbibliotheek, muziekschool, architectuurcentrum en aan een filmhuis. Belangrijke punten in de revitalisering waren het terugbrengen van de kristalheldere glazen gevel en het realiseren van een beheersbaar binnenklimaat. Hierdoor is de openheid van het glazen gebouw weer in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht.

Reageer op dit artikel