nieuws

free record shop koopt gamesketen

Geen categorie

Free Record Shop (FRS) heeft een Belgische winkelketen gekocht die games verkoopt.

Het gaat om de keten Game Mania, die in Vlaanderen 27 winkels telt. De winkelformule Game Mania wordt nog voor de zomer in Nederland geïntroduceerd, zei FRS-directeur Hans Breukhoven vrijdag.FRS opent met de overname de aanval op het marktleiderschap van Bart Smit op de gamesmarkt. Deze speelgoedketen is al sinds het najaar van 1999 actief met de gamesketen E-Plaza. Deze winkelformule is ook in België actief. FRS verkocht tot dusver alleen videospelletjes via zijn muziekwinkels en via internet.Net als in België komen de nieuwe winkels op B-locaties te staan. ‘Het gaat dan om straten richting het centrum van een stad’, aldus Breukhoven. FRS stapt met Game Mania ook in de verhuurmarkt. Het bedrijf heeft geen plannen om de huidige Free Record Shop-zaken, die zich steeds meer op videospelletjes zijn gaan richten, om te bouwen.De eerste drie winkels die er voor de zomer komen, wil FRS zelf exploiteren. Met de rest mogen franchisenemers aan de slag. FRS stapt daarmee voor het eerst in franchising. Breukhoven verwacht dat op de lange termijn vijftig gamespeciaalzaken onder de naam Game Mania op de Nederlandse markt actief zijn.De winkels van Game Mania zijn goed voor een jaaromzet van 30 miljoen euro. FRS behaalt met de verkoop van spelcomputers en spelletjes een omzet van 80 miljoen tot 90 miljoen euro. De onderneming wil niet zeggen hoeveel ze betaalt voor de Belgische aanwinst. ‘Het gaat in ieder geval om contanten’, aldus Breukhoven. Volgens de oprichter van FRS is de verkoop van games nog het enige segment waarmee zijn onderneming groei behaalt. De CD-verkoop daalt al enkele jaren. De DVD-markt is uitgegroeid. ‘Impulsen krijgen we nu van de nieuwe Xbox-spelcomputer, later dit jaar komt ook nog de nieuwe Playstation op de markt.’

Reageer op dit artikel