nieuws

fiscus legt grote claim neer bij paarlberg

Geen categorie

De Belastingdienst heeft een claim van ruim 37 miljoen euro neergelegd bij Jan-Dirk Paarlberg.

Dat moet de vastgoedman – hij was onder meer de man achter het van de beurs halen van het vastgoedfonds Uni-Invest, samen met Lehman Brothers – volgens de fiscus betalen voor zaken die hij met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft gedaan, liet zijn advocaat Meijers zaterdag weten. ‘We hebben een verschil van mening met de Belastingdienst’, licht Meijers toe. ‘Het gaat erom of mijn cliënt destijds in Nederland of in Engeland woonde en waar hij toen belastingplichtig was. Volgens ons is dat Engeland. De fiscus meent dat hij voor die zaken met Endstra belasting in Nederland moet afdragen.’ Paarlberg is samen met zijn voormalige zakenpartner David Besemer – Besemer was tot eind 2004 directeur van de vastgoedonderneming Merwede Groep, waarvan Paarlberg voor 95 procent aandeelhouder was – ook verdachte in het zogeheten Kolbak-onderzoek, dat zich richt op de vermeende afpersbende van Willem Holleeder. Justitie vermoedt dat Paarlberg en Besemer zijn betrokken bij het witwassen van geld dat met de afpersing van verschillende vastgoedhandelaren, onder wie Endstra, is verdiend.Holleeder en zijn kompanen hebben zich volgens het Openbaar Ministerie namelijk schuldig gemaakt aan afpersing en bedreiging van een aantal zakenmensen. Hun criminele organisatie hield zich ook bezig met het (laten) uitvoeren van liquidaties, denkt justitie. Paarlberg heeft tot nu toe steeds verklaard slechts in twee gevallen (onder meer Seaport Marina in IJmuiden) met Endstra zaken te hebben gedaan en dat alle gevallen, waarin zijn naam of zijn off shore-rekeningen in de media werden genoemd, te maken hadden met de afhandeling van deze deals. Deze zouden echter gaan om zaken die hij voor 1999 met Endstra heeft gedaan, dus in de periode dat Endstra nog niet in de media de bankier van de onderwereld werd genoemd. Paarlberg heeft altijd ontkend iets met Holleeder te maken te hebben gehad of te zijn opgetreden als witwasser van crimineel geld.

Reageer op dit artikel