nieuws

financieringsproblemen starters steeds groter

Geen categorie

Van degenen die voor het eerst een woning willen kopen, krijgt in het tweede kwartaal 43 procent de financiering niet rond.

Een kwartaal eerder gaf 32 procent van de starters nog aan financieringsproblemen te hebben. Dat blijkt uit het periodieke Woonbericht van de Postbank.Vooral door de gelijktijdige stijging van de hypotheekrente en de woningprijzen verliezen starters het vertrouwen in de woningmarkt. Ze richten zich op een woning met een gemiddelde prijs van 189.000 euro. Maar voor velen zijn de daaraan gekoppelde maandlasten niet haalbaar. Een goedkopere woning is vaak geen optie. Voor minder geld kunnen starters in vooral de stedelijke omgeving nauwelijks meer een geschikte woning vinden.Oudere generaties verkeren daarentegen in een veel gunstigere positie. Zij hebben vrijwel zonder uitzondering een flinke overwaarde op hun woning, waarmee ze zich kunnen indekken tegen de verwachte stijging van de hypotheekrente. Uit het Postbank-onderzoek blijkt dat twee van de drie woningeigenaren met oversluitplannen de rente voor tien jaar of langer wil vastzetten.

Reageer op dit artikel