nieuws

experts zetten vraagtekens bij ‘zwarte lijst’ ozb

Geen categorie

Van veel gemeenten is onduidelijk waarom ze op een zwarte lijst staan, die is opgesteld omdat ze meer OZB zouden heffen dan wettelijk toegestaan.

Dat schrijft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat elk jaar berekeningen uitvoert over gemeentelijke belastingen. Volgens het COELO staan er op de lijst die door het ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd is, ook gemeenten die onder de maxima blijven. Bij gemeenten die wel terecht op de lijst staan, gaat het vaak om overschrijdingen van tienden van procenten. Het COELO noemt het ‘betreurenswaardig’, dat minister Zalm van Financiën zondag voor de televisie burgers opriep geen OZB te betalen. Volgens het COELO hoeft alleen het deel van de belasting niet te worden betaald dat boven het maximum uitkomt. Bovendien gaat het veelal om tarieven voor bedrijfspanden en daar hebben burgers over het algemeen weinig mee te maken.

Reageer op dit artikel