nieuws

expansie zara in nederland, internationaal

Geen categorie

Het Spaanse kledingconcern Inditex staat in Nederland een geringe expansie voor.

Inditex, dat onder meer de modeketens Zara, Berschka en Massimo Dutti beheert, wil dit jaar vier nieuwe Zara-vestigingen openen in Almere, Breda, Maastricht en Apeldoorn. Zara-winkels zijn doorgaans gevestigd op dure A1-locaties, zoals de Kalverstraat in Amsterdam. Momenteel exploiteert Inditex in Nederland zes Zara-winkels, vier Berschka-vestigingen, een Massimo-winkel plus een Zara Home.In Nederland behaalde modeketen Zara in 2005 een omzet van 42 miljoen euro. Voor 2009 wil Inditex in Nederland 17 Zara-vestigingen hebben in ondermeer Utrecht, Groningen en een tweede winkel openen in Rotterdam en Amsterdam. Ook moeten er tegen 2009 negen Berschka-winkels en drie Zara Homes zijn. Of Massimo uitbreidt, hangt af van de zoektocht naar een geschikte franchisenemer. Dit deelde Francois Smeyers, directeur van het in Brussel gevestigde Zara, mee.Inditex is overigens het Zweedse Hennes & Mauritz voorbijgestreefd als grootste Europese kledingketen. Het Spaanse concern behaalde over 2005 een jaaromzet van 6,74 miljard euro, een groei van 21 procent. H&M behaalde een omzet van 6,51 miljard euro. Dit is een stijging van 14 procent. Het winkelbestand van Inditex bedroeg eind 2005 2700, terwijl H&M tot eind februari bleef steken op zo’n 1200 winkels. Internationaal wil Inditex doorgroeien naar 4000 winkels in 2009. De expansie zal behalve in Europa ook in Azië plaatsvinden.

Reageer op dit artikel