nieuws

eurohypo: logistiek vastgoed goede belegging

Geen categorie

Logistiek vastgoed is in heel Europa aantrekkelijk voor gebruikers, onwikkelaars en beleggers.

Uitstekende groeiperspectieven bieden de logistieke vastgoedmarkten van Centraal en Oost-Europa. De trend dat logistieke dienstverleners hun gebouwen huren in plaats van kopen zal zich versterkt voortzetten. Dat zijn enige conclusies uit het rapport Logistics Properties Europe van de Duitse vastgoedbank Eurohypo. Volgens de bank heeft logistiek vastgoed, zoals magazijnen, overslagcentra en distributiecentra, zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een geavanceerd beleggingsproduct. De snelle economische ontwikkelingen beïnvloeden de logistieke concepten en daarmee aard van het logistieke vastgoed. Door steeds kortere productlevenscycli en steeds kleinere voorraden verlopen de goederenstromen in Europa in toenemende mate via centrale distributiecentra en regionale overslagcentra. De bank meent dat dergelijke strategisch gesitueerde centra het neusje van de zalm vormen voor beleggers. Omvang is ook belangrijk. Door de centralisatie tendens blijken grote, centrale magazijnen (‘hubs’) het meest efficiënt.Gezien de beperkte duur van de huurcontracten (een tot vijf jaar) in de logistieke sector en de economische levensduur (ongeveer twintig jaar) is technische standaardisatie cruciaal. Standaardmaatvoering komt de verhandelbaarheid van dergelijke gebouwen zeer ten goede en is mede bepalend voor de beleggingswaarde van het object. De regio’s waar in Europa het meeste muziek in zit zijn volgens Eurohypo Centraal en Oost-Europa. Vooral Midden- en Zuid-Polen en Zuidwest-Slowakije zullen profiteren van de inspanningen die Brussel besteedt aan het verbeteren van de transportverbindingen in deze regio’s.

Reageer op dit artikel