nieuws

Eindelijk begint renovatie en uitbreiding Luifelbaan Leiden

Geen categorie

Na decennia lang gesteggel over de plannen begint vandaag de renovatie en uitbreiding van het winkelcentrum de Luifelbaan in Leiden.

Het winkelcentrum wordt door Bouwfonds Ontwikkeling in samenwerking met de gemeente Leiden en Ahold Vastgoed voor een bedrag van 65,5 miljoen euro aangepakt. De Luifelbaan wordt uitgebreid met ongeveer 8200 m2 winkelruimte tot ongeveer 15.000 m2. Verder realiseert Bouwfonds Ontwikkeling honderd nieuwe woningen, een parkeerkelder met 150 plaatsen en twee parkeerdekken, waardoor het aantal parkeerplaatsen op 450 komt. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd en is naar verwachting in de loop van 2008 gereed. De renovatie begint met de sloop van een aantal kiosken op het Bevrijdingsplein. Op dit plein begint vervolgens de bouw van een tijdelijk onderkomen voor supermarkt Albert Heijn. De supermarkt verhuist deze zomer uit de onderbouw van het appartementengebouw naar de tijdelijke winkel, waarna Bouwfonds aan de slag kan in de oude AH-vestiging. Deze wordt aan twee kanten uitgebreid en gaat plaats bieden aan verschillende winkels. De nieuwe AH-supermarkt wordt met 2400 m2 tweemaal zo groot als de oude vestiging. Bovenop de nieuwe winkelruimte worden 92 appartementen gebouwd. Het grootste gedeelte van de nieuwe winkelruimte is al verhuurd. In de nieuwe winkels komen onder meer sportzaak Sloos, Fotiek v.d. Horst en Lidl. In de huidige vestiging van AH op het Bevrijdingsplein komen na de renovatie en uitbreiding Blokker, Etos, Apotheek De Luifelbaan en de Hakkenbar. Bouwfonds verzorgt zelf de verhuur van de winkelruimte. De huurprijs daarvan varieert van 200 tot 350 euro per vierkante meter per jaar.De Luifelbaan, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw werd gebouwd en een decennium later werd uitgebreid met een aantal houten kiosken, dreigde de afgelopen jaren de functie van ‘bovenwijks’ winkelcentrum kwijt te raken. Door achterstallig onderhoud en het uitblijven van vernielingen verdween de aantrekkingskracht voor het winkelend publiek. De plannen om het te renoveren en uit te breiden stuitten de afgelopen twintig jaar keer op keer op nieuwe problemen en bezwaren. Bouwfonds Ontwikkeling heeft de Luifelbaan nog niet ondergebracht bij een belegger.

Reageer op dit artikel