nieuws

Effect WK op vastgoedmarkt Duitsland nihil

Geen categorie

Het WK-voetbal heeft een zeer gering effect op de Duitse vastgoedmarkt.

Dit staat in een studie van vastgoedadviseurs Jones Lang LaSalle naar de economische gevolgen van grote sportevenementen voor gastlanden. De WK-gerelateerde investeringen van ongeveer 6 miljard euro (waaronder 1,4 miljard voor stadions ) zullen de bouw en ook de particuliere consumptie stimuleren.

Maar net als bij eerdere WK-toernooien zal er volgens JLL geen direct en merkbaar effect zijn op de kantorenmarkt. Er is ook niet significant meer kantoorruimte gehuurd door bedrijven en organisaties met WK-gerelateerde activiteiten. Er wordt evenmin een toename van de vastgoedinvesteringen verwacht naar aanleiding van het WK. Wel kan het WK Duitsland promoten als gunstige bedrijfslocatie en kan het het imago van Duitsland op lange termijn verbeteren.

De belangrijkste beperkende factor die beleggers ervan weerhoudt meer in vastgoed te beleggen, is het aanbod. Bij buitenlandse beleggers bestaat echter al een grote vraag naar Duits commercieel vastgoed, met name in de Duitse investeringscentra. Volgens JLL zal het WK in elk geval voor vastgoedeigenaren geen aanleiding vormen om hun objecten in de verkoop te doen. Als er al vastgoedmarkten zijn die wel varen bij het WK, dan zijn het vooral de kleinere steden zoals Kaiserslautern, Neurenberg en Gelsenkirchen.

Een andere reden voor de geringe invloed zijn de relatief lage investeringskosten: de Duitse steden beschikten, in tegenstelling tot de vorige gastlanden Zuid-Korea en Japan, al over prima stadions en voorzieningen. Voordeel voor Duitsland is wel dat achteraf geen enorme lege complexen overblijven zoals bij eerdere WK-toernooien, aldus JLL in zijn studie.In het extra dikke juni/juli-nummer 2006 van Vastgoedmarkt, dat op 7 juli verschijnt, wordt er uitgebreid ingegaan op dit rapport van Jones Lang LaSalle.

Reageer op dit artikel