nieuws

ec wil hypotheeksubsidies afschafffen

Geen categorie

De Europese Commissie (EC) heeft andermaal gepleit voor de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

In een gistermiddag verschenen kwartaalrapport over de staat van de economie, adviseert de commissie ‘alle beleidsgestuurde prikkels om huizen te kopen, zoals belastingkorting en hypotheeksubsidies, geleidelijk af te schaffen’. Er zou een belastingsysteem moeten komen dat ‘neutraal’ tegenover de woningmarkt staat. Volgens de EC is een dergelijk beleid noodzakelijk om de grote stijging van de huizenprijzen tegen te gaan.Het Nederlandse systeem van vrijwel volledige aftrek van hypotheekrente wordt in het rapport niet met naam en toenaam genoemd, maar het advies lijkt een vingerwijzing richting de Nederlandse politiek. Vorig jaar juni, op de dag dat Nederlanders naar de stembus gingen om over de Europese grondwet te stemmen, kwam de Commissie wel met een specifieke aanbeveling richting Nederland om de aftrek van hypotheekrente af te schaffen. Overigens heeft de EC geen bevoegdheden op dit punt.

Reageer op dit artikel