nieuws

dynamis optimistisch over kantorenmarkt

Geen categorie

Het herstel van de kantorenmarkt in Nederland zet ook in het tweede kwartaal van 2006 sterk door, concludeert Dynamis vastgoedconsultants en makelaars in het rapport Sprekende Cijfers, kantorenmarkten tweede kwartaal 2006.

Dynamis constateert een lichte daling van het aanbod en wederom een sterke groei in de opname; in het tweede kwartaal groeide de opname met 21 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Het ruime aanbod op de markt stabiliseerde in de eerste drie maanden en laat nu met -2 procent zelfs een lichte daling zien. Het totaal aantal aangeboden vierkante meters komt daarmee uit op 5,2 miljoen. Hiervan is 85 procent bestaande bouw en 15 procent nieuwbouw. Naast het aanbod van 5, 2 miljoen vierkante meter is er een harde planvoorraad van 1,8 miljoen vierkante meter. Net als vorig kwartaal worden de grootste objecten aangeboden in Rotterdam; het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein en het EKP-gebouw op het Delftseplein dat grondig wordt gerenoveerd. In beide gevallen bedraagt het aangeboden metrage 40.000 m2 bestaande bouw. ‘Headquarters’ in Den Haag vormt het grootste aaneengesloten aanbod van nieuwe kantoorruimte op de markt. In dit complex staat ruim 27.000 m2 te huur.De hoogst gerealiseerde huur bedraagt 335 euro per vierkante meter. Deze huurprijs werd gerealiseerd aan de Amsterdamse Zuidas aan het Gustav Mahlerplein en wordt betaald door Savills Nederland. De top-10 van huurprijzen bestaat verder uit nog acht transacties in Amsterdam en een transactie in Utrecht. De gewogen gemiddelde huurprijs (er is rekening gehouden met het feit dat de ene waarde belangrijker is dan de andere; red.) van alle transacties in het tweede kwartaal bedraagt 145 euro per vierkante meter, de ongewogen gemiddelde huurprijs ligt op 141 euro per vierkante meter en de mediane huurprijs op 136 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel