nieuws

dynamis kritisch over huurbeleid

Geen categorie

De makelaarsorganisatie Dynamis plaatst in haar rapport Sprekende Cijfers Woningmarkten 2006-1 kritische noten bij het nieuwe huurbeleid van Minister Dekker.

Volgens Dynamis speelt het nieuwe huurbeleid nog onvoldoende in op de sterk veranderende woningbehoefte voor de komende 20 jaar. ‘Van de zeer noodzakelijke maatregelen van minister Dekker blijft door compromissen weinig over. Door beleggers collectief de markt uit te helpen, snijdt zij zichzelf in de vingers,’ aldus Annemarie van der Veen van Dynamis-partner Boer Hartog Hooft.Een doel van het nieuwe beleid is het laten verdwijnen van scheefwonen. Toch denkt Cees Kimmel van Dynamis-partner Frisia daar genuanceerd over: ‘Wij vinden dat hogere inkomens in bijvoorbeeld goedkopere huurwoningwijken juist gewenst zijn. Vaak blijven deze huurders, ondanks de maatschappelijke ontwikkeling die zij doormaken, wonen in dezelfde woning. De lange woonduur in een wijk heeft veelal tot gevolg dat men actief is in het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk. Juist deze groep is van groot belang voor de leefbaarheid in woonwijken.’In de vijfde editie van Sprekende Cijfers Woningmarkten worden 29 regionale koopwoningmarkten onder de loep genomen, zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Volgens de makelaarsorganisatie blijkt na analyse van de 29 regio’s dat de gemiddelde transactieprijs voor bestaande bouw stabiel blijft rond de 228.000 euro. Opvallend is dat dit niet voor elk woningtype het geval is. Zo daalde de prijs van rijwoningen het laatste halfjaar gemiddeld met 10.000 euro. Het laatste halfjaar liet een aantrekkende markt zien. Het aanbod van bestaande bouw nam 2 procent af, terwijl de opnames 1 procent hoger uitkwamen. Het aantal aangeboden nieuwbouwwoningen daalde met 11 procent, de opname steeg sterk met ongeveer 50 procent en kwam in de Dynamis-regio’s uit op ruim 10.000 nieuwbouwtransacties.

Reageer op dit artikel