nieuws

duitsers erg actief op kantorenmarkt nederland

Geen categorie

Duitse beleggers zijn zeer actief op de Nederlandse kantorenmarkt als kopende en verkopende partij.

Enkele beleggers hebben aangegeven dat zij de komende periode voor ongeveer 2 miljard euro aan kantoorgebouwen gaan verkopen. Dat blijkt uit het gisteren op de Expo Real in München gepresenteerde twaalfde vervolgonderzoek van Troostwijk Makelaars O.G. naar het vastgoedbeleggingsbeleid van de grote Duitse institutionele beleggers en vastgoedfondsen. Het enorme volume aan verkooptransacties komt door enkele fondsen en volgens de onderzoekers zal dit uitsluitend dit jaar plaatsvinden. De beleggers hebben de intentie de komende jaren aanzienlijke bedragen te blijven investeren in de Nederlandse kantorenmarkt, mogelijk zo’n 1,5 miljard euro per jaar. Dit wordt bevestigd door de recente transacties van de afgelopen weken. Voor goed verhuurde kantoorgebouwen worden momenteel recordprijzen betaald. Uit recent gepubliceerd onderzoek van Troostwijk blijkt dat er nog nooit zoveel kapitaal beschikbaar is voor beleggingen in Nederland. Al jaren staat Nederland in de top 3 van meest aantrekkelijke landen voor Duitse beleggers. De gunstige economische verwachting ligt ten grondslag aan de toppositie van Nederland. Frankrijk neemt dit jaar de eerste positie in. Nederland behoort tot de koplopers in de wereld op het gebied van markttransparantie en beschikbaarheid van data. Volgens Duitse beleggers staat Nederland wereldwijd op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Engeland. Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam favoriet is voor nieuwe investeringen. Voor toplocaties als de Amsterdamse Zuidas worden recordprijzen betaald. De vraag is groter dan het aanbod. Ook steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam blijven interessant voor Duitse investeerders. Marijn Snijders, algemeen directeur van Troostwijk Makelaars O.G., hierover: ‘De blijvende interesse van Duitse beleggers voor nieuwe investeringen en het enorme beschikbare kapitaal bij andere categorieën beleggers, hebben ertoe geleid dat de afgelopen maanden de prijzen voor goed verhuurd vastgoed opnieuw zijn gestegen. De hoge waardering van de Duitse beleggers voor de transparantie van de Nederlandse markt is een bevestiging dat wetenschappelijk onderzoek en publicaties van de afgelopen jaren een positieve bijdrage hebben geleverd aan professionalisering van de branche.’

Reageer op dit artikel