nieuws

duitse toezichthouder onderzoekt advies scope

Geen categorie

De Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) stelt een onderzoek in naar een advies van het ratingsbureau Scope.

Het onderzoek betreft het verkoopadvies dat Scope begin januari gaf over de twee open-end fondsen van KanAm. De negatieve waardering van Scope was gebaseerd op de samenwerking van het Amerikaanse KanAm-fonds met projectontwikkelaar The Mills Corporation, de grootste ontwikkelaar van winkelcentra in de Verenigde Staten. Het bedrijf is onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse financiële autoriteiten. The Mills zou over een reeks van jaren hebben geknoeid met de boekhouding. De analisten van Scope vreesden dat het onderzoek een negatieve uitwerking zou hebben op de rendementen van KanAm US-grundinvest Fonds. Door dit negatief advies trokken Duitse particuliere beleggers massaal hun geld uit dit KanAM-fonds. Dat dwong KanAm tot het bevriezen van zijn Amerikaanse fonds. Twee dagen later zag KanAm zich genoodzaakt deze noodgreep wederom toe te passen op het veel grotere KanAm grundinvest Fonds. Beleggers hadden binnen een etmaal 700 miljoen euro aan het fonds onttrokken. Daarmee dreigde dit 3,2 miljard euro omvattende vastgoedfonds ver onder de wettelijk vereiste 5 procent liquiditeitsnorm te duiken. Net als zijn Amerikaanse zusterfonds is KanAm grundinvest Fonds nu voor een periode van drie maanden bevroren.BaFin onderzoekt nu of Scope met zijn verkoopadvies in strijd heeft gehandeld met de Wertpapierhandelsgesetz. Als dat inderdaad het geval is, kan Scope een boete krijgen van maximaal 200.000 euro. Volgens de betreffende wet moeten analisten ‘zorgvuldig en professioneel’ te werk gaan. Uit de door BaFin bij Scope opgeëiste gegevens is al komen vast te staan, dat deze een verkoopadvies niet rechtvaardigen, aldus een woordvoerder van BaFin in de krant Welt. Juridisch interessant is het verweer van de fondsanalist Stefan Loipfinger, die verantwoordelijk is voor het verkoopadvies voor de beide KanAm-fondsen. Loipfinger beroept zich als uitgever en journalist van Fondstelegramm op de ook in Duitsland zwaarwegende ‘vrijheid van meningsuiting’.

Reageer op dit artikel