nieuws

duitse beleggers onttrokken 3,4 miljard euro

Geen categorie

Duitse beleggers hebben vorig jaar per saldo 3,4 miljard euro onttrokken aan de open-end vastgoedfondsen.

De waarde van het totale belegde vermogen van de 35 fondsen kromp tot 85,1 miljard euro.Dat meldt het Bundesverband Investment und Asset Management (BVI), de branchevereniging van beleggingsfondsen en vermogensbeheerders. Het is voor eerst sinds het jaar 2000 dat beleggers meer geld terughaalden uit de open-end vastgoedfondsen dan ze erin stopten. Het leeuwendeel van de onttrekkingen vond plaats in december, zo’n 3,1 miljard euro. Nadat de vastgoedpoot van Deutsche Bank, DB Real Estate, de bevriezing bekendmaakte van Grundbesitz-Invest ontstond een ware paniek onder beleggers. Uit de beide fondsen van DB Real Estate werd vorige maand 1,2 miljard euro gehaald, en uit de andere 33 Duitse fondsen in totaal 1,9 miljard euro. Deze maand zag ook fondsbeheerder KanAm zich genoodzaakt twee fondsen bevriezen.De BVI presenteerde tijdens de jaarlijkse persconferentie een omvangrijk actieplan om het vertrouwen terug te winnen van beleggers. Het plan moet de transparantie, liquiditeit en de waardering van de fondsen verbeteren.Zo moeten de panden voortaan niet een keer per jaar, maar een keer per half jaar worden getaxeerd. Ook zouden beleggers inzicht moeten krijgen in de waarde van individuele panden. De liquiditeitsnorm zou moeten worden opgetrokken van 5 procent naar 10 procent. Meer dan de helft van het 18-puntenplan vergt wetswijzigingen.

Reageer op dit artikel