nieuws

Duitse beleggers blijven in Nederlands vastgoed investeren

Geen categorie

Duitse beleggers blijven ook de komende jaren in Nederlands commercieel onroerend goed investeren.

Dat is de uitkomst van het tiende Troostwijk-onderzoek naar het internationale beleid van grote Duitse institutionele vastgoedbeleggers en -fondsen, dat gisteren officieel op de Expo Real werd gepresenteerd. De uitkomsten van dit onderzoek waren overigens al in grote lijnen bekendgemaakt op het Troostwijk-symposium in Scheveningen, halverwege vorig maand. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland op dit moment nog altijd het land is, waar de Duitse vastgoedbeleggers het meest investeren. Vergeleken met 2002, toen 22,4 procent van de Duitse vastgoedportefeuilles in het buitenland in Nederland was belegd, steeg dat percentage in 2003 naar 29,9 procent. Frankrijk bleef op de tweede plaats staan met 21,1 procent (was 15,7 procent). Samen met de VS (9,7 procent) en Groot-Brittannië (10 procent) maken deze landen dus ruim tweederde van het totale Duitse vastgoedbezit in het buitenland uit. Omdat het aantal Duitse ondernemingen dat aan het Troostwijk-onderzoek heeft deelgenomen nog niet volledig is, komt het bedrag van 9,8 miljard euro aan Duits vastgoedbezit in Nederland iets onder het werkelijke bedrag uit. Vastgoedmarkt heeft hiernaar recentelijk ook onderzoek gedaan en komt uit op een bedrag van 10,1 miljard euro. Zie voor een uitgebreide samenvatting van het ‘Duitse’ Troostwijk-onderzoek de speciale bijlage Duitsland bij het komende oktobernummer van Vastgoedmarkt. Deze bijlage is ook op de Expo Real verspreid.    

Reageer op dit artikel