nieuws

Drie vitale monumenten genomineerd voor Bouwfonds Award

Geen categorie

Bouwfonds en de Stichting Open Monumentendag hebben de drie genomineerde monumenten bekendgemaakt voor de Bouwfonds award voor vitale monumenten.

De drie nominaties zijn: Werf ’t Kromhout te Amsterdam, het Glaspaleis in Heerlen en het Zeeuws Maritiem MuZeeum in Vlissingen. De monumenten komen in aanmerking voor de award, omdat ze na een restauratie, aanpassing of verbouwing, een nieuwe bestemming of functie hebben gekregen en daardoor toegankelijker zijn geworden voor een breder publiek. De monumenten zijn geselecteerd uit 96 inzendingen. Eind mei wordt de winnaar bekendgemaakt, die een cheque ter waarde van 10.000 euro zal ontvangen. De Werf ’t Kromhout, aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam, is bekend geworden door zijn legendarische Kromhoutmotoren. De Westkap en Oosthal, beide industriële rijksmonumenten, zijn gebouwd rond 1880. De oorspronkelijke werf is nog steeds in gebruik. In het Kromhoutmuseum krijgt de bezoeker een indruk van de geschiedenis van de Oostelijke Eilanden, de scheepvaartindustrie, de Werf ’t Kromhout en de scheepsbouw. Het Glaspaleis te Heerlen stamt uit 1935 en was van oorsprong een warenhuis. In de afgelopen jaren is het winkelwarenhuis getransformeerd tot een multifunctionele en culturele bestemming. Het Zeeuws Maritiem MuZeeum te Vlissingen is een voormalig rederskantoor uit 1641 en bestaat uit vijf panden. In 2002 heeft het Zeeuws Maritiem MuZeeum zijn intrek genomen in het rederskantoor.

Reageer op dit artikel