nieuws

Discrepantie resulteert in stijgend aanbod bedrijfsruimten

Geen categorie

Het aanbod aan bedrijfsruimten is op de Nederlandse logistieke knooppunten gestegen.

Sinds 2001 zijn de huurprijzen min of meer stabiel. De verwachtingen voor het jaar 2004 zijn gematigd positief. Gunstige economische signalen zorgen voor een weer voorzichtig aantrekkende vraag naar bedrijfsruimte en een naar verwachting gelijk blijvend aanbodniveau, zeker omdat nieuwbouwinitiatieven niet op risico worden begonnen. Daarnaast zullen huurprijzen zich handhaven op het huidige niveau. Dit blijkt uit de Dutch Industrial Market Special 2004 van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle. In 2003 is door de haperende economie het aanbod aan bedrijfsruimte verder toegenomen. Deze vaak verouderde bedrijfsruimte is voornamelijk van gemiddelde kwaliteit, waardoor de objecten moeilijk verhuurbaar blijken. De leegstand van bedrijfsruimten is vooral het gevolg van objectspecifieke kenmerken en niet zozeer een gevolg van het type locatie. Ondertussen is nieuwe passende bedrijfsruimte zeer moeilijk te vinden – zeker omdat bedrijfsruimten normaliter niet op risico worden gerealiseerd – waardoor duidelijk sprake is van discrepantie tussen het huidige aanbod en de vraag, ook omdat in 2003 de vraag naar bedrijfsruimte aantrok, nadat 2002 nog een sterke teruggang had laten zien. De toename in de vraag naar bedrijfsruimten is een direct gevolg van de eerste signalen van een herstel van de economie. Voornamelijk logistieke en distributiebedrijven zien licht aan het einde van de tunnel en zijn weer geneigd tot investeren, anticiperend op de positieve economische groeiverwachtingen voor 2004 en 2005.

Reageer op dit artikel