nieuws

dekker: verhuren ‘must’ voor woningcorporaties

Geen categorie

Sociale activiteiten moeten bij woningcorporaties voorop blijven staan.

Daarbij hoort het aanbieden van huurwoningen. ‘Er moet een balans zijn.’ Die waarschuwing gaf minister Dekker (VROM) donderdag af aan de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron als bedenker van een nieuw concept, getiteld Te Woon. Waar woningcorporaties van oudsher woningen verhuren, ontwikkelde Woonbron in 1998 een andere aanpak. Huurders krijgen de keuze om te kiezen tussen huren of kopen. Bijna 10 procent kiest ervoor de woning te kopen, bleek donderdag bij de presentatie van een evaluatie. Woonbron heeft intussen 7000 woningen Te Woon aangeboden, maar wil dat op den duur voor heel haar huizenbezit. Met 50.000 woningen in Rotterdam, Spijkenisse, Delft en Dordrecht is Woonbron een van de grotere corporaties in het land. De aanpak maakt school: dertien corporaties verspreid over het land passen Te Woon toe. Ruim vijftig andere gebruiken in licentie de door Woonbron ontwikkelde en populairste koopvorm van Koopgarant. De koper krijgt daarbij een korting van 25 en 33,3 procent op de koopprijs van respectievelijk een bestaande woning en een nieuwbouwwoning. Volgens bestuursvoorzitter M. Kromwijk biedt deze aanpak perspectieven voor jonge starters die met de stijgende huizenprijzen steeds moeilijker aan een woning komen. Projectleider M. Vos somde nog meer voordelen op, zoals de arbeidsparticipatie. ‘Mensen gaan er (meer) voor werken.’ Middeninkomens, die op zoek naar een koophuis zouden zijn verhuisd, blijven behouden voor de wijk, stelde hij. ‘En de betrokkenheid bij de buurt groeit.’ Het concept stuitte ook op kritiek. De opmerkingen van de minister waren beleidsmedewerker R. van Genugten van de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, uit het hart gegrepen. Sommige mensen kunnen volgens hem niet anders dan huren gezien hun lage inkomen. Middeninkomens die boven de oude ziekenfondsgrens van 33.000 euro zitten, betalen bij Woonbond de maximaal wettelijke huurprijs. ‘Die mensen worden gestimuleerd te kopen.’ Volgens bestuursvoorzitter Kromwijk ziet de corporatie geen reden de huren voor die inkomensgroep ‘kunstmatig’ te verlagen. Maar hij wil wel de regeling verbeteren voor mensen die net boven de grens zitten en streeft naar een trapsgewijze aanpak. ‘Te Woon is niet bedoeld als huurdertje pesten. Iedereen is ons even lief, of iemand huurt of koopt.’

Reageer op dit artikel