nieuws

Dekker pleit voor klantenindex woningcorporaties

Geen categorie

Minister Dekker van VROM pleit voor een index of meetlat waaraan klanten, (potentiële) huurders of kopers, kunnen aflezen en vergelijken wat wooncorporaties doen.

Op deze manier kunnen de corporaties hun toekomstige klanten laten zien wat ze presteren, zei de minister donderdag op het jaarlijkse congres van Aedes, de koepel van wooncorporaties. Aan de index zou volgens haar ook een erkenning of certificatie kunnen hangen voor de kwaliteit van investeringen. ‘Zo kan een goed instrument ontstaan voor betere zelfregulering en meer klantgerichtheid.’ Aedes-voorzitter Van Leeuwen reageerde positief. Aan klanttevredenheid kunnen corporaties meer doen, stelde hij. Volgens de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt, is het voorstel meer dan welkom. Aedes heeft al de vastgoedindex Aedex en de stichting Raeflex die via visitaties het beleid van corporaties doorlicht. ‘De vraag van wat klanten of huurders willen, is bij Aedes een blinde vlek’, aldus woordvoerder Van Genugten. In de ogen van minister Dekker moeten corporaties verder de geboden ruimte in de regelgeving meer benutten. ‘Zonder verstrikt te raken in: we kunnen niks, want we mogen niks.’ Ook de vernieuwing van het huurbeleid, waarover het kabinet zich overigens nog moet uitspreken, geeft corporaties ruimte voor marktgericht werken. Maar dan moeten ze wel eerst laten zien dat er extra wordt geïnvesteerd in de nieuwbouwproductie, aldus de minister.     

Reageer op dit artikel