nieuws

dekker: huurbeleid recht overeind

Geen categorie

De huurplannen van de minister van VROM, Sybilla Dekker (VVD), staan nog recht overeind.

Dat zei de bewindsvrouw zondag in het tv-programma Buitenhof. Centraal in de plannen van Dekker staat het idee de huren van een kwart van de huurwoningen in 2010 vrij te laten vaststellen. De huren van deze woningen zouden dan door de markt worden bepaald. ‘Het gaat alleen wat langzamer, maar het principe blijft overeind’, aldus Dekker in Buitenhof De Tweede Kamer besloot vorige week dat de plannen van Dekker een halfjaar worden uitgesteld en pas per 1 januari mogen worden ingevoerd. De huurprijzen van woningen mogen voor zittende huurders tot 2010 gematigd worden verhoogd, steeds met enkele procenten. De huur van 95 procent van de 2,8 miljoen huurwoningen in Nederland is volgens de minister momenteel gereguleerd. ‘Dat vind je in geen enkel ander land.’ Het woningtekort moet volgens de minister worden aangepakt door meer te bouwen, zodat meer doorstroming en een betere prijs-kwaliteitverhouding op de huurmarkt wordt bereikt. Als in het nieuwe systeem de waarde van een huis in de huurprijs wordt doorberekend, lukt het volgens Dekker met de doorstroming ‘uiteindelijk wel’. Centraal in de plannen van Dekker staat de nieuwbouw van woningen. In de komende vier jaar moeten volgens de bewindsvrouw 430.000 woningen worden gebouwd. Dekker gaat corporaties en gemeenten erop aanspreken als deze doelstellingen niet worden gehaald. Volgens Dekker leiden haar plannen tot een ‘spannender’ woningmarkt.

Reageer op dit artikel