nieuws

dekker akkoord met lagere drempel planschade

Geen categorie

Minister Dekker van VROM gaat onder druk van de Tweede Kamer akkoord met een lagere wettelijke drempel voor het recht op planschadevergoeding.

Dat meldt Cobouw. In de nieuwe wet is geregeld dat mensen die alleen een kleine schade hebben van een bepaalde ontwikkeling, niet meer in aanmerking komen voor een eventuele planschadevergoeding. Dekker wil daarmee een dam opwerpen tegen de ongebreidelde stroom aan schadeclaims en procedures die de gemeenten bergen werk opleveren. Aanvankelijk wilde de minister een streep trekken bij een waardevermindering van 10 procent van de woning. Dit is nog laag in vergelijking met België, waar mensen een waardevermindering tot 20 procent moeten accepteren. Dekker stuitte echter op fors verzet van de Tweede Kamer en verlaagde de drempel naar 5 procent. Maar ook daarmee kon een meerderheid in de Tweede Kamer niet leven, zo bleek deze week in het debat over de nieuwe wet. De minister toonde zich daarop bereid de drempel voorlopig op 2 procent te leggen. Als over twee jaar uit een evaluatie blijkt dat dit niet tot forse afname van de planschadeclaims leidt, gaat de minister de drempel alsnog verhogen. Onder druk van de Kamer ziet de minister ook af van de verplichting voor gemeenten om bestemmingsplannen elke tien jaar te vernieuwen. Als de plannen betrekking hebben op gebieden waar helemaal geen ontwikkelingen voorzien zijn, kunnen de gemeenten volstaan met het vaststellen van een zogeheten beheersverordening. Dit bespaart de gemeenten veel werk en geld.

Reageer op dit artikel