nieuws

Corporaties klagen over gebrek aan bouwgrond

Geen categorie

‘Geef corporaties dezelfde rechten als projectontwikkelaars bij het verkrijgen van grond.

Corporaties willen en kunnen bouwen, alleen krijgen ze nauwelijks de kans om bouwgrond te verwerven.’ Dat zegt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen. Corporaties mogen niet anticiperen, dus geen grond in optie hebben of kopen waarop nog geen bouwbestemming ligt. Commerciële projectontwikkelaars mogen dat wel. Commerciële projectontwikkelaars hebben volgens Aedes in totaal zo’n 5280 hectare grond onbeperkt in optie voor woningbouw. Dat is genoeg voor de bouw van 107.000 woningen, constateert onderzoeksbureau OTB.Volgens Van Leeuwen is het ‘te gek voor woorden’ dat projectontwikkelaars tot in lengte van dagen grondopties mogen houden. Corporaties kunnen volgens hem nauwelijks aan bouwgrond komen. ‘Maar er wordt wel verwacht dat corporaties flink bouwen.’De 5280 hectare bouwgrond uit het onderzoek van OTB is grond die commerciële partijen in bezit hebben gekregen voor september 2002. Met die grond mogen ze eeuwigdurend anticiperen op een bouwbestemming. Daarna is een wet aangenomen waarbij projectontwikkelaars grond in optie binnen een half jaar definitief moeten aankopen. Ook in de nieuwe regeling mogen corporaties geen grond zonder bouwbestemming in optie nemen, en wordt het ze dus volgens Aedes alsnog vrijwel onmogelijk gemaakt tijdig grond te verwerven en dus te bouwen.     

Reageer op dit artikel