nieuws

constructeur hoofdschuldige balkondrama maastricht

Geen categorie

B&S Constructies uit Den Bosch is de hoofdschuldige van het balkondrama in appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht, waarbij in april 2003 twee mensen om het leven kwamen.

Dat zei advocaat A. van Stigt van Smeets Bouw gisteren in de rechtbank in Maastricht. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt drie bedrijven in de zaak: hoofdaannemer Smeets Bouw uit Maastricht, hoofdconstructeur B&S Constructies uit Den Bosch en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer. Justitie heeft hen dood door schuld ten laste gelegd. De bedrijven zouden onvoorzichtig en ondeskundig hebben gehandeld, en nalatig zijn geweest. Technisch onderzoek van onder meer het ministerie van VROM wees uit dat de zwevende balkons in Patio Sevilla door de gewaagde constructie levensgevaarlijk waren geworden. Ontwikkelaar 3W is niet gedagvaard.Het OM meent dat ook Smeets Bouw ondeskundig heeft gehandeld en nalatig is geweest. Het bouwbedrijf zou onder meer gebreken niet hebben gemeld. Ook zou het zijn afgeweken van de constructie en niet volgens het Bouwbesluit hebben gehandeld. Smeets Bouw stond woensdag zelf niet voor de rechtbank. De advocaten van het bedrijf maakten eerder al met succes bezwaar tegen de dagvaarding, omdat die werd uitgebracht terwijl het strafrechtelijk onderzoek nog niet was afgerond. Er is later nog een rapport aan het dossier toegevoegd. De raadkamer van de rechtbank wees dat bezwaar toe en verklaarde de dagvaarding nietig. Het OM moet Smeets Bouw opnieuw dagvaarden.De advocaten van de twee andere bedrijven vroegen woensdag de rechtbank om het OM ook in hun zaken niet ontvankelijk te verklaren, omdat er sprake zou zijn van onderlinge samenhang. De rechtbank wees dat verzoek af. De regiezitting gat 6 november verder.

Reageer op dit artikel