nieuws

Consortium wil ziekenhuizen kopen

Geen categorie

Managementbureau Sturkenboom en Partners, bouwer Volker Wessels en installatieconcern Imtech willen gezamenlijk het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en het Dokter J.

. Jansenziekenhuis in Emmeloord kopen. Zij zeggen dit voorjaar een concreet bod uit te brengen. Initiatiefnemer Sturkenboom was de afgelopen jaren interim-manager van het Slotervaart Ziekenhuis. Hij zegt de komende jaren ook andere noodlijdende ziekenhuizen te willen kopen. Sturkenboom vindt dat veel ziekenhuizen inefficiënt worden geleid. Hij denkt de kosten met minstens een kwart te kunnen terugbrengen, en daarbij ook de zorg te kunnen verbeteren. Bij het Slotervaart Ziekenhuis gaat het alleen om het verkopen van het gebouw, liet woordvoerder R. Buijze weten. ‘Dat huren we vervolgens weer terug. Dat levert ons een hoop geld op.’ Het ziekenhuis is ook in gesprek met een bedrijf om de medische apparatuur te verkopen en weer terug te huren. De patiëntenzorg blijft in eigen hand. ‘In tegenstelling tot de andere ziekenhuizen waar het consortium een bod op wil uitbrengen, zijn wij niet noodlijdend.’ Sturkenboom heeft volgens het Financieele Dagblad een lijst opgesteld met tien ziekenhuislocaties die in aanmerking komen voor overname. Criteria zijn onder meer: dreigende ontmanteling van het ziekenhuis tot een polikliniek, duurzame ontwrichting van de bedrijfsvoering, slechte financiële situatie, het ontbreken van een alternatief ziekenhuis binnen een afstand van drie kwartier, en een acceptabel niveau van achterstallig onderhoud. Op de lijst staan ziekenhuizen in Oss, Venlo, Oldenzaal en Veghel.Minister Hoogervorst van Volksgezondheid volgt de plannen van Sturkenboom en consorten met belangstelling, aldus zijn woordvoerder. Het beleid van Hoogervorst is er op gericht ziekenhuizen en andere instellingen binnen de gezondheidszorg efficiënter te laten werken.    

Reageer op dit artikel