nieuws

commissie: corporaties voeren sociale taak niet uit

Geen categorie

Woningcorporaties stoten te veel goedkope huurwoningen af.

Voor de maatschappelijke doelen van corporaties – zoals het bouwen van betaalbare huurwoningen – is nauwelijks oog. Dat komt doordat het toezicht zich vooral richt op hun financiën en minder op hun maatschappelijke prestaties. Dit constateert een adviescommissie onder leiding van Arnold Schilder van De Nederlandsche Bank (DNB). Minister Dekker van Volkshuisvesting had in februari om advies gevraagd. Ze wil in het najaar bekendmaken welke maatregelen ze gaat nemen. Op bijna alle terreinen is het toezicht nu onder de maat, stelt de commissie. Alleen de financiële controle is goed, maar daardoor ontstaat een ‘perverse prikkel’ om niet te investeren in sociale huurwoningen.Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar dat sociale verhuurders op grote schaal goedkope huurwoningen slopen, verkopen of verbouwen. Bij de vijftig grootste corporaties waren in twee jaar tijd 35.000 goedkope huurwoningen geschrapt, oftewel 8 procent van het woningbestand. Ook bleek dat de sociale verhuurders de laatste twee jaar veel meer wanbetalers uit hun huis hebben gezet. De commissie-Schilder noemt ook het toezicht op de efficiëntie van corporaties ‘onvoldoende’. Het toezicht op integriteit bij corporaties betitelt de commissie als matig. Commissievoorzitter Arnold Schilder heeft als directeur bij DNB veel ervaring met het toezicht op banken. De commissie vindt dat raden van commissarissen de directies veel beter moeten controleren. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting moet als externe toezichthouder meer macht krijgen, vindt de commissie-Schilder.

Reageer op dit artikel