nieuws

Commissaris: laat criminelen herkomst vermogen aantonen

Geen categorie

Notoire, vermogende criminelen moeten kunnen aantonen dat ze hun fortuin legaal hebben verkregen.

Als Justitie greep wil krijgen op de enorme stromen crimineel geld en daarmee gepaard gaande investeringen, bijvoorbeeld in vastgoed, is omkering van de bewijslast een noodzakelijke maatregel. Dat betoogde de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, J. van Riessen, afgelopen vrijdag in het tv-programma Nova. Directe aanleiding voor Van Riessens uitlatingen is dat eerder vorige week bekend werd dat de gemeente Amsterdam het pand van de Gemeentelijke Kredietbank aan de Dam blijkt te huren van Ernaro, een van de bedrijven van de in mei vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Deze zou tal van zakelijke banden hebben gehad met beruchte onderwereldfiguren. Vrijdag vond er ook een kort geding plaats van de erven Endstra tegen een groep vastgoedbeleggers die onder de in april afgesloten koopovereenkomst over Ernaro uitwillen.Volgens Van Riessen is niet te schatten, hoeveel panden criminelen bezitten. Het is sinds jaar en dag bekend dat de onderwereld fors investeert in de Amsterdamse binnenstad. Van Riessen herhaalde het door zijn korps eerder gehouden pleidooi om een lijst aan te leggen van personen van wie bekend is dat zij reeds jarenlang hun vermogen opbouwen met louter illegale zaken. Hij erkent dat zo’n lijst aanleggen een lastige zaak is, onder meer door de privacywetgeving. Toch meent hij dat er criteria moeten worden ontwikkeld en dat zo nodig de wet moet worden aangepast.    

Reageer op dit artikel