nieuws

cda wil meer geld van corporaties

Geen categorie

Het CDA wil honderden miljoenen euro afromen van maatschappelijke ondernemingen, zoals woningcorporaties.

Die moeten zich van de partij beperken tot hun kerntaak en dat is in het geval van de corporaties het bouwen van woningen. Dat blijkt uit het conceptprogramma van het CDA, dat gisteren in Amsterdam is gepresenteerd. Het CDA wil wel doorgaan met de liberalisering van het huurbeleid, onder voorwaarde dat de woningbouwproductie op stoom komt. De meeropbrengst voor de woningbouwcorporaties moet worden geïnvesteerd in de huurtoeslag. Naast de bijdrage van de corporaties moet het Rijk de komende vier jaar honderden miljoenen euro’s extra investeren in de huurtoeslag. Ook wil de partij meer geld storten in het startersfonds, dat jongeren helpt met de eerste woningaankoop. Verder willen de christen-democraten veel meer vrijheid voor woonconsumenten. Zo moet in prestatieafspraken van gemeenten, corporaties en investeerders meer aandacht zijn voor specifieke woonwensen van jongeren, gezinnen en ouderen. Ook mag (beperkte) woningtoewijzing alleen als een gemeente niet veel nieuwbouw kan realiseren of bij herstructurering van een bestaande wijk. Mensen moeten ook makkelijker een eigen huis kunnen ontwerpen.

Reageer op dit artikel