nieuws

cda: bouwen voor eigen inwoners

Geen categorie

Fractieleider Verhagen van het CDA wil dat gemeenten voorrang kunnen geven aan eigen inwoners bij woningbouw.

Minister Dekker van Volkshuisvesting moet daartoe de Huisvestingswet wijzigen. Het CDA heeft daar al diverse malen op aangedrongen, maar er is nog niets gebeurd, aldus Verhagen tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers. Verhagen noemde dit ‘een slechte zaak’. ‘We geven Dekker een laatste kans. Ze moet snel met een aanpassing van de wet komen, anders dienen we een initiatiefwet in’, zei de CDA-fractieleider.Verhagen lichtte ook zijn plan toe om starters op de woningmarkt te helpen via renteloze leningen. Hij lanceerde dat voorstel donderdag tijdens een tv-debat met andere fractieleiders en kreeg meteen steun van de PvdA. Verhagen wil dat het Rijk een fonds vormt van 78 miljoen euro, waarmee aan 20.000 tot 25.000 mensen een renteloze lening kan worden verstrekt om een huis te kopen. Gedurende de eerste jaren hoeven ze die lening niet af te lossen.De CDA-voorman wees erop dat gemeenten nu al de mogelijkheid hebben om renteloze leningen aan starters te verstrekken. Daarvan wordt volgens hem nog te weinig gebruikgemaakt. Slechts 76 van de 450 gemeenten doen er aan mee. Naast de gemeenten zouden ook de provincies kunnen meebetalen aan de renteloze leningen. Limburg doet dat nu al, aldus Verhagen. De CDA-fractieleider is niet bang dat door zijn voorstel de huizenprijzen worden opgejaagd. Als het aan het CDA ligt zal er de komende jaren fors meer worden gebouwd, waardoor woningen betaalbaar blijven.

Reageer op dit artikel