nieuws

CBRE ziet kantorenmarkt licht herstellen

Geen categorie

De kantorenmarkt in Nederland heeft zich in het eerste halfjaar licht hersteld.

In totaal werd 790.000 m2 kantoorruimte opgenomen vergeleken met 765.000 m2 in dezelfde periode vorig jaar. De beleggingsmarkt voor kantoren toonde een lichte daling, maar blijft desondanks sterk. In het eerste halfjaar van 2006 werd voor 1,6 miljard euro in kantoren geïnvesteerd, tegen 1,65 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Een en ander blijkt uit een studie van CB Richard Ellis naar de Nederlandse kantorenmarkt.

De grote vraag van beleggers naar kantoorvastgoed heeft wel een daling van de aanvangsrendementen tot gevolg. Voor toplocaties werden aanvangsrendementen genoteerd tussen de 5,5 en 6 procent. Het herstel van de kantorenmarkt wordt volgens CBRE voornamelijk gedreven door de sterkere economie. Het leeuwendeel van de opname bestond uit bestaande kantoorruimte, ongeveer 270.000 m2 was opname van nieuwbouw.In het totale aanbod veranderde echter weinig.

Bij de meeste transacties ging het namelijk om herlocatie. Hoewel de vraag naar kantoorruimte toeneemt, laten de huren in het eerste halfjaar van 2006 nauwelijks verbetering zien. Er werden volgens CBRE wel minder incentives verstrekt.

Reageer op dit artikel