nieuws

CBRE: planvoorraad kantoren rond 7,2 miljoen m2

Geen categorie

De planvoorraad aan kantoorruimte voor de vrije markt in Nederland bedraagt ongeveer 7,2 miljoen vierkante meter.

Projectontwikkelaars lijken te anticiperen op een groeiende vraag naar nieuwe kantoorruimte, in het bijzonder op toplocaties, waarbij Amsterdam met afstand de meest favoriete stad blijkt te zijn voor toekomstige kantoorontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van CB Richard Ellis. De geplande hoeveelheid kantoren in de regio Schiphol-Hoofddorp is eveneens opvallend hoog.

Het merendeel van de nieuwe kantoorplannen in Nederland is nog altijd langs snelwegen voorzien, waarmee de trend van voorgaande jaren wordt doorgezet. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek dat CB Richard Ellis de afgelopen maanden heeft uitgevoerd onder de aanbieders van kantoorruimte in Nederland. Hoewel de totale planvoorraad voldoende zou zijn om de vraag naar kantoorruimte in Nederland voor de komende tien tot vijftien jaar te dekken, moet worden benadrukt dat de meeste projecten pas zullen worden gerealiseerd wanneer er voldoende vierkante meters zijn voorverhuurd, dan wel de marktomstandigheden aanleiding geven tot het op risico bouwen van de gebouwen.

Er zijn alleen concrete kantoorplannen onderzocht die voor de vrije markt zijn bestemd. Bouwprojecten van eigenaar-gebruikers zijn derhalve niet meegenomen. Dit geldt eveneens voor kantoorplannen die niet duidelijk zijn uitgewerkt of waarvan de risicodragende partijen nog onbekend zijn. De vastgestelde planvoorraad blijkt overigens aanzienlijk kleiner te zijn dan tot nog toe in de markt werd aangenomen.

Reageer op dit artikel