nieuws

buitenlandse beleggers kopen meer nederlands og

Geen categorie

Buitenlandse beleggers kochten in de afgelopen twaalf maanden iets meer Nederlands commercieel vastgoed dan het recordbedrag dat in de voorafgaande periode werd bereikt.

Daar stond tegenover dat vooral Duitse beleggers voor eveneens een recordbedrag verkochten; onder andere aan andere buitenlandse beleggers, maar ook aan Nederlandse investeerders.Uit door Vastgoedmarkt verzamelde en bijgehouden gegevens blijkt dat buitenlandse investeerders in de periode augustus 2005 tot augustus 2006 voor 2,1 miljard euro nieuwe acquisities deden, fractioneel meer dan de 2,05 miljard euro in de voorgaande twaalf maanden. Er werd verkocht, in hoofdzaak door Duitse fondsen die noodgedwongen liquide middelen moesten vrijmaken, voor ongeveer 850 (450) miljoen euro. Duitse partijen die aan de verkoopkant stonden, waren onder meer KanAm, CGI, Bankhaus Wölbern en Deka Immobilien.Grotendeels op basis van de ROZ/IPD Vastgoedindex taxeert Vastgoedmarkt voor het totale buitenlandse bezit in Nederland – net als in het voorgaande jaar – een lichte waardedaling van ongeveer 250 miljoen euro. Bij elkaar opgeteld is de totale waarde van het buitenlands bezit aan Nederlands commercieel vastgoed per begin augustus 2006 16,0 (14,6) miljard euro. De bedrag is een optelsom van de 14,6 miljard van vorig jaar en de nieuwe acquisities van 2,1 miljard minus de waardevermindering van 250 miljoen en de helft van de verkochte portefeuilles, te weten de ruim 400 miljoen die bij Nederlandse beleggers zijn terechtgekomen. Van de ongeveer 16 miljard euro heeft ongeveer 87 procent betrekking op kantoren, 9 procent op bedrijfsruimten en 4 procent op winkels. Voor meer details zie Vastgoedmarkt van augustus 2006, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel