nieuws

Buitenlandse beleggers investeren weer meer in Nederlands commercieel vastgoed

Geen categorie

Buitenlandse beleggers hebben in de afgelopen twaalf maanden voor minstens 1,7 miljard euro aan Nederlands commercieel vastgoed verworven.

Dat is ongeveer 18 procent meer dan de 1,45 miljard euro die zij in de voorgaande 12-maandsperiode kochten. Het absolute record lag in de periode 1999/2000 toen in twaalf maanden door buitenlanders voor 1,85 miljard euro werd gecontracteerd. Een en ander blijkt uit door Vastgoedmarkt verzamelde en bijgehouden gegevens. In de periode augustus 2002/2003 waren Duitse beleggers met in totaal 1,1 (1,2) miljard euro aan nieuwe investeringen opnieuw koploper. Door andere buitenlandse partijen – vooral Zwitsers en Amerikanen – werd voor ongeveer 600 (250) miljoen euro gekocht. De totale nieuwe aankopen bestonden voor ongeveer 85 procent uit kantoren, 3 procent uit winkels en aanverwante ruimte en 12 procent uit bedrijfsruimte en overige, zoals hotels. Buitenlandse beleggers verkochten in de beschouwde periode voor ongeveer 250 miljoen euro. Herwaarderingen kwamen per saldo uit op 300 miljoen euro negatief; dit op basis van de ROZ/IPD Vastgoedindex. Per saldo laat de totale globale waarde van het buitenlandse bezit aan Nederlands commercieel vastgoed zich per medio augustus 2004 ramen op 13,20 miljard euro, waarvan bijna 95 procent betrekking heeft op kantoren. De gezamenlijke buitenlandse beleggers hebben daarmee meer kantoren in ons land in bezit dan alle Nederlandse beleggers die participeren in de ROZ/IPD Vastgoedindex. Deze Nederlandse beleggers komen samen op 10 miljard euro aan kantorenbezit. Duitse beleggers blijven veruit het meest actief in Nederland. Hun belangen groeien tot 10,70 miljard euro. De overige 2,5 miljard euro is verdeeld over Zwitserse, Noord-Europese, Amerikaanse, Britse, Ierse, Israëlische en Luxemburgse beleggers om de belangrijkste categorieën te noemen.Een meer gedetailleerd overzicht van de cijfers staat in het augustusnummer van Vastgoedmarkt dat vandaag verschijnt.     

Reageer op dit artikel