nieuws

Brussels vliegveld Zaventem in handen van Australiërs

Geen categorie

Het Brusselse vliegveld Zaventem komt in handen van het Australische bedrijf Macquarie Airports (MAp).

Het bedrijf heeft 70 procent van de aandelen overgenomen van de Belgische Staat en privé-investeerders, aldus minister Vandelanotte (Overheidsbedrijven). De Australische onderneming gaat Zaventem uitbreiden met onder meer conferentieoorden. Macquarie heeft al aandelen in luchthavens van Rome Fiumicino, Sydney, Bristol en Birmingham. Luchthaven Schiphol viel in juli van dit jaar af als kandidaat-koper. Ook de uitbater van het vliegveld in Frankfurt trok zich terug, evenals Aeroports de Paris. De Australiërs betalen 735 miljoen euro voor het belang in de Brussel International Airport Corporation (BIAC), het bedrijf dat de luchthaven Zaventem beheert. Ongeveer de helft van het belang was in handen van privé-investeerders. De Belgische overheid houdt een belang van ongeveer 30 procent in de luchthaven. Het Brusselse vliegveld Zaventem was de laatste weken flink in het nieuws. Koeriersbedrijf DHL had duizenden extra nachtvluchten gevraagd voor zijn Brusselse vestiging. De Belgische regering wilde dat slechts toestaan met stille vliegtuigen. DHL wil echter een toestel gebruiken dat aanzienlijk meer lawaai maakt en besloot de vestiging in Zaventem daarom grotendeels te sluiten. Dat kost over drie à vier jaar 1500 banen.     

Reageer op dit artikel