nieuws

brinkman: ‘laat hypotheekrenteaftrek ongemoeid’

Geen categorie

Een zware commissie moet onderzoeken of en hoe het huidige regiem rond de hypotheekrenteaftrek moet worden aangepast.

Tot dan moet het regiem niet veranderen, opdat geen onvoorziene en economisch gevaarlijke effecten optreden. Dat stelt Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, in het eigen nieuws- en opinieblad Podium. Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is bang dat de oplaaiende discussie over de hypotheekrenteaftrek de woningmarkt kan doen instorten en het schoorvoetende economisch herstel teniet kan doen. Bouwend Nederland wil zelfs niet praten over de hypotheekrenteaftrek. ‘Het gevaar is levensgroot dat alleen de discussie zelf al consequenties heeft, ongeacht de uitkomst. Daarom zeggen wij nee tegen een ingreep’,aldus de belangenvereniging in het artikel. Vorig jaar bleek uit een rapport van onderzoeksbureau Ecorys dat de effecten van een gehele afschaf van de hypotheekrenteaftrek niet gering zijn. Bij volledige afschaffing zouden koopwoningen na één jaar met 18 procent in waarde dalen, na vijf jaar zou de waardedaling 30 procent zijn. Het aantal nieuwbouwwoningen zou zelfs dalen met eenderde.Juist gisteren kwamen cijfers van de Belastingdienst naar buiten over de kosten van de hypotheekrenteaftrek. Daaruit bleek dat alle burgers bij elkaar jaarlijks 24 miljard euro aan rente aftrekken. Uiteindelijk loopt de fiscus hierdoor bijna 10 miljard euro mis. De berekeningen heeft staatssecretaris Joop Wijn (Belastingen) op verzoek van de Tweede Kamer laten doorvoeren. Huishoudens met een inkomen van 90.000 euro of meer, hebben jaarlijks twee keer meer profijt van de aftrek dan huishoudens met een middeninkomen. Gemiddeld trok de hoogste inkomensgroep 15.000 euro af van de belastingen. De middeninkomens (30.000 – 45.000 euro) kwamen tot een jaarlijkse renteaftrek van 7400 euro.

Reageer op dit artikel