nieuws

Bouwfonds stapt over op duurzaam hout

Geen categorie

Projectontwikkelaar Bouwfonds heeft gisteren een convenant gesloten met FSC Nederland voor gebruik van hout uit aantoonbaar goed beheerde bossen.

Bouwfonds gaat het toepassen bij de bouw van 1000 woningen en zeker 25.000 m2 kantoorruimte. Het is de eerste keer dat een grote vastgoedonderneming op deze schaal kiest voor FSC-hout. Het gebruik van duurzaam hout in de bouw neemt toe. Projectontwikkelaars stimuleren gebruik van hout met het zogenoemde FSC Keurmerk. Ook timmerfabrieken, die deuren en kozijnen maken, gebruiken het steeds vaker. Dat zei A. van Kreveld van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Van Kreveld schat dat ongeveer 8 tot 10 procent van het hout in nieuwbouw het keurmerk draagt. De organisatie achter het keurmerk hoopt dat de toepassing de komende twee jaar met 10 procent toeneemt. Het FSC-keurmerk wordt gedragen door maatschappelijke organisaties zoals WNF, Milieudefensie en Novib. De meest gevraagde tropische houtsoorten zijn sapeli voor kozijnen, mahonie voor deuren en azobe, dat vooral in de weg- en waterbouw wordt toegepast. Dat hout wordt vooral illegaal of onverantwoord gekapt in landen als Indonesië, Maleisië en Brazilië.

Reageer op dit artikel