nieuws

bouwers verwachten meer woningen op te leveren

Geen categorie

Projectontwikkelaars en bouwbedrijven denken dit jaar meer dan 80.

00 woningen op te leveren. Daarmee lijken de plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting te slagen. Dat blijkt uit cijfers die de bouwkoepel NVB dinsdag heeft gepubliceerd. Het afgelopen jaar hebben de bouwers en ontwikkelaars 22 procent meer woningen verkocht. De omzet die daarmee was gemoeid, kwam uit op in totaal 12 miljard euro. De NVB schrijft de stijging van nieuwbouwverkopen toe aan de bijzonder lage rente. Die drukt de maandlasten van woningbezitters en heeft daarmee compensatie geboden voor het koopkrachtverlies en het lage consumentenvertrouwen in Nederland. Hoewel de ondernemingen verwachten de grens van 80.000 nieuwe huur- en koopwoningen dit jaar te slechten, waarschuwen zij dat de bouwmarkt fragiel blijft. Vooral de hernieuwde discussie over de aftrek van hypotheekrente baart de bouwers en ontwikkelaars grote zorgen. Zij hebben berekend dat de woningprijzen bij een volledige afschaffing de komende vijf jaar met 100.000 euro zullen dalen.De NVB vreest voor desastreuze gevolgen. Afschaffing van de renteaftrek zal de bouw van nieuwe koop- en huurwoningen in het nauw brengen. Fiscale ingrepen raken volgens de NVB de bouw en aanverwante sectoren, omdat de ‘totale bouwproductie zwaar zal krimpen’. De bouwbedrijven en projectontwikkelaars hebben een alarmerende brief geschreven aan minister Dekker en collega Zalm van Financiën. Daarin dringen zij erop aan de woningmarkt in aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar stabiel te houden.

Reageer op dit artikel