nieuws

Bouwbedrijf BAM wil betalen voor bouwfraude

Geen categorie

Bouwbedrijf BAM is bereid opdrachtgevers die schade hebben geleden door de jarenlange kartelafspraken binnen de bouwsector, een financiële tegemoetkoming te geven.

Dat heeft bestuursvoorzitter W. van Vonno van BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, bevestigd. Van Vonno verwacht dat ook andere bouwbedrijven hiertoe bereid zijn. ‘Het zou mij niet verbazen als veel van mijn collega’s er net zo over denken’, zei hij. De bouwbedrijven willen hiermee onderstrepen dat zij er echt naar streven om schoon schip te maken en zo snel mogelijk een punt willen zetten achter de bouwfraudeaffaire. Van Vonno wil zich niet uitlaten over bedragen. ‘Dan ben ik het al kwijt, voordat ik op kantoor ben’, zei hij. De handreiking is ook geen uitnodiging aan opdrachtgevers om forse claims in te dienen, want ‘dan gaat het gewoon niet door.’ In dat geval zal de zaak worden uitgevochten voor de rechter of de Raad van Arbitrage, aldus Van Vonno. Van Vonno benadrukte dat uit de bereidheid om financiële compensatie te geven, niet de conclusie mag worden getrokken dat de bouwbedrijven schuld bekennen. Volgens hem vinden de meeste bouwers dat er geen sprake is van schade. ‘En wij zullen geen schade op ons nemen die er niet is. Een schikking is dan ook niet aan de orde. Maar soms is het verstandig om een handreiking te doen. Ook wij willen van de bouwfraude af en een punt zetten achter het verleden.’ Vooral van overheidszijde wordt aangedrongen op financiële compensatie voor de geleden schade door de kartelafspraken. Zo hebben gemeenten de Stichting Regres Bouwnijverheid opgericht, die als doel heeft de schade van de bouwfraude te verhalen op de betrokken bouwbedrijven.     

Reageer op dit artikel