nieuws

Bouw krijgt weer alle aandacht van NMa

Geen categorie

Voor het derde opeenvolgende jaar zet de mededingingsautoriteit NMa de bouwnijverheid bovenaan de aandachtslijst.

Woordvoerder S. Bierling van de NMa verwacht in 2006 ook nog wel met de bouw te maken te hebben, maar de sector zal dan waarschijnlijk geen prioriteit meer zijn.’Het is nu nog lastig inschatten hoever we in 2005 komen met het bouwfraude-onderzoek, maar ons streven is om het onderzoek dat jaar af te ronden’, licht Bierling toe in vakblad Cobouw. ‘Het zou in ieder geval mooi zijn als we onze aandacht in 2006 ook eens op andere zaken kunnen richten.’ Nog dit jaar verwacht de NMa een aantal boetes op te leggen aan bouwbedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan verboden vooroverleg. ‘Of dat lukt, ligt niet altijd aan ons’, zegt Bierling. ‘Ook de bouwers moeten meewerken. We hebben inmiddels veel dossierkennis, dus de onderzoeken verlopen vlotter. Maar elk rapport moet worden behandeld als een besluit op zichzelf en moet voldoen aan eisen van kwaliteit, zorgvuldigheid, hoor en wederhoor. Dat kost tijd.’ De kartelautoriteit kreeg dit jaar meer dan 450 clementieverzoeken van bouwers, na een oproep van minister Brinkhorst (Economische Zaken) om schaduwboekhoudingen en andere bouwfraudestukken in te leveren. De afwikkeling daarvan zorgt ervoor dat de bouw ook volgend jaar voorrang krijgt van de NMa. Verder steekt de toezichthouder vooral tijd en energie in de vrije beroepen, de financiële sector en de zorg.     

Reageer op dit artikel